március 12, 2009

Az önbeteljesítő jóslatok

Posted in Uncategorized tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , - 5:37 de. Szerző: beefreeclub

Az önbeteljesítő jóslatok

– avagy azt kapod, amit vártál…

Amit elhiszünk magunkról, vagy gondolunk másokról, az sokszor valóra is válik. Ez nem varázslat. Valójában nem is jóslat.Egyszerűen így működik az elme.
 
Akár a vonzás törvényének is hívhatnánk, hiszen ugyanabból az alapvetésből táplálkozik:
az elme hatalma sokkal nagyobb, mint hinnénk.
A gondolatok ereje teremtő hatású.

Ha valamit igaznak vélünk, az valószínűleg úgy is lesz.

Az önbeteljesítő jóslat a következőképpen néz ki:

akár igaz, akár nem, amit egy helyzettel kapcsolatban igaznak vélünk,

az így, vagy úgy megvalósul.

Ezért sokszor fordul elő az is, hogy egy-egy jóslat csak azért válik valóra, mert az illető, akinek jósolták, annyira hisz benne.

Ebből a jelenségből ered számos módszer amivel sikeresebbek lehetünk.

Relaxálhatunk vagy éppen felébreszthetjük a bennünk szunnyadó géniuszt.

 
Az NLP, a pozitív megerősítések, a vágyaink, céljaink képi megjelenítése vagy bizonyos célzott meditációk mind ezen az alapon működnek.

Az élet egy önbeteljesítő jóslat:

nem mindig kapod meg amire vágysz. De hosszútávon egészen biztosan azt kapod amit vártál.

A Pygmalion-hatás

Az önbeteljesítő jóslatoknak két típusa létezik.
Az úgynevezett pygmalion-hatás arról szól, hogy úgy kezeljük a másikat, amilyen a véleményünk, a gondolataink, az elvárásunk vele szemben. Ő erre reagálva válik olyanná amilyennek mi hisszük őt.

Ahogy Eliza Doolittle-ből is sikerüúrilányt faragni pusztán azáltal, hogy megelőlegezték neki a szerepet, úgy bárkivel „csodát” tehetünk. De akár tönkre is tehetjük.

A pedagógiában fontos szerepet kapott ez az elv és a gyereknevelésben is egyre több irányzat épül az elvárások alapelvére.

Megfigyelések és kísérletek sokasága igazolja, hogy azok a hétköznapi diákok, akiket tanáraik az átlagnál okosabbnak nyilvánítanak, vagy a szülők csodagyereknek tartanak csakugyan szorgalmasabbá válnak, okosabbnak bizonyulnak ezt követően.

Ezzel szemben az a gyerek, akit lehülyéznek, ostobának tekintenek, vagy állandóan aggódnak miatta, mintha nem lenne képes önállóan boldogulni. Ő ennek megfelelően fog viselkedni.

Az előzetes feltevés utóbb valósággá válik. Így a szavaknak rendkívül nagy jelentőségük van.

Az a nő, akinek eleget mondják, hogy gyönyörű, szinte kivirul és megszépül.

Míg azok, akiket csúnyának tartanak és ezt a szemükbe is mondják: elhanyagolják magukat és valóban csúnyává válnak egy idő után.
Úgy teszel, ahogy gondolsz.

A második típusú önbeteljesítő jóslat akkor valósul meg, amikor az emberek maguktól megváltoztatják a viselkedésüket, hogy egyetértsenek egy önmaguk által felállított igazsággal.

Ez akár csoportokra is vonatkozhat, hiszen amikor a befektetők úgy hiszik, hogy a részvények ára lefelé fog menni, mindenki elkezd eladni. Ettől persze a részvények ára valóban lemegy, így remekül manipulálható a médián keresztül egy-egy részvény árfolyama.

Az ember nem egyszerűen egy adott helyzetre reagál. Hanem arra, ahogyan érzékeli és értékeli ezt a szituációt és amilyen jelentőséget tulajdonít neki.

Aki azzal vág neki egy feladatnak, hogy na, ez nekem biztosan nem fog sikerülni, akkor nem is ad bele apait-anyait. Nem hajt annyira, mert már elkönyvelte magában a kudarcot.
Ha viszont azt mondja: Sikerül, mert akarom – mindent elkövet, hogy bebizonyítsa: igenis igaza volt.

Tehát egy-egy helyzettel kapcsolatos reakcióinkat sokkal inkább a gondolataink határozzák meg, mint a helyzet maga.
Amit mondunk, ahogy viselkedünk az befolyásolja azt ami történni fog velünk.

Ha egy adott helyzetbe meghatározott elvárásokkal lépünk be, valószínűleg olyan viselkedést fogunk produkálni, hogy az elvárásaink valóra is váltsák önmagukat.

Hogyan használd?

Fordítsd a saját előnyödre és mások előnyére azáltal, hogy igazán higgy valami jó dolgot a másik emberről és eszerint kezeld őt ahányszor beszéltek, találkoztok vagy nyilatkozol róla. Ezzel elérheted, hogy az illető rendelkezzen azzal a tulajdonsággal. Így neked is jobb lesz. A párod, a gyerekeid, a barátaid jobb emberré válhatnak ezáltal. Talán maguknak sem tudják megmagyarázni, de keresni fogják a társaságodat és szeretnek melletted lenni.

Hogyan védd ki?

Amikor észreveszed, hogy a környezeted egy bizonyos tulajdonságod alapján kezel el kell döntened az kedvező-e számodra vagy sem. Ha észreveszed, hogy egyre többen mondják: neked mindig jó kedved van, ne tiltakozz! Még akkor sem ha te nem is érzed úgy. Előbb-utóbb igazzá válik és ez jó neked is, jó másoknak is.
Viszont ha olyan tulajdonságot próbálnak rád aggatni ami rossz neked, nyugodtan kérd ki magadnak és nyilatkoztasd ki az ellenkezőjét. Nem kell bizonygatni. Egyszerűen csak hidd el, hogy nincs igazuk, és erősítsd magadban az ellenkezőjét!

 

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: